Најнови статии

 • Совршената замена од Грир Хенрикс
  Совршената замена од Грир Хенрикс Совршената замена (или оригинал The wife between us) ми го привлече вниманието затоа што веднаш штом излезе од печат почна да се искачува на сите топ листи и не можев да не ја прочитам. Се сеќавам дека беше недела, па…
  Коментирај Повеќе
 • Еленор Олифант е океј - Гејл Ханимен
  Еленор Олифант е океј - Гејл Ханимен Оваа книга годинава беше на едно од првите три места на сите можни позначајни избори, награди, листи на најпродавани книги. Слушнав дека правата за филм веднаш ги лапнала брилијантната Рис Витерспун која очигледно си има зададено цел во изминатите неколку…
  Коментирај Повеќе
 • Го имам твојот број - Софи Кинсела
  Го имам твојот број - Софи Кинсела Тие што ме знаат уште од основањето на sakamknigi.mk знаат дека Кинсела отсекогаш беше (и остана) една од моите најомилени авторки. Ретките се таквите како неа што знаат да ме изнасмеат до солзи и да направат да се почувствувам убаво,…
  Коментирај Повеќе
Оцена
(5 оцени)

Сара Џио како автор за првпат се појави во 2011 година со книгата The Violets of March и уште со таа книга, почна еден интересен феномен, односно читателите почнаа да ја нарекуваат „feel-good author“, а нејзините книги „feel-good“ книги. Морав да се изразам вака, бидејќи буквален превод немам, но се мисли на тоа дека огромен дел од читателите велат дека едноставно се чувствуваат некако убаво додека ги читаат нејзините приказни. Ова веројатно произлегува од тоа што нејзините книги се некако топли, ликовите мили и убаво опишани дури и кога на моменти се малку наивни или недопадливи, приказните речиси секогаш со двојна нарација за забранета љубов или љубов во време на војна или љубовници од различни класи и така натаму.

Оцена
(6 оцени)

По многу години поминати во Америка, Ерки Хакала, на четириесет и пет години, повторно се враќа во својот роден град, во Финска. Принуден од даночните власти да емигрира во Америка, поради ткајачницата и пропаѓањето на бизнисот, сега кога делото против него е застарено, тој се враќа да продолжи со животот таму каде што застанал и со тие кои ги оставил кога заминал. Иако ништо не му останало, бидејќи банката му ја зела неговата стара куќа кога ткајачницата што ја водел неговиот брат банкротирала, ставајќи ја како гаранција за заемот кој бил земен за да се разработи истата, а мајка му од кога ја губи куќата и имотот оди во дом за стари лица, сепак тој не губи надеж. 

Оцена
(7 оцени)

Чуден е животот. Хасан потекнува од сиромашно семејство кое полека, со успешна работа, од малечка гостилница, стигнува до тоа да поседува ексклузивен ресторан во Бомбај. Уште од мал живеејќи над гостилницата и растејќи со мирисите на зготвените специјалитети почнува да ги распознава посебните мириси и вкусови на зготвеното и полека почнува да помага во готвењето на баба му, Ами, од која и ги учи дел од рецептите за готвење. Постојано е опкружен со мирисите и вкусовите и уште од мал го открива талентот и љубовта кон готвењето. Разговорите со чираците во гостилницата и обиколувањето на бомбајскиот пазар Крафорд заедно со готвачот Бапу дополнително му помагаат да ја стекне најважната вештина на еден готвач – мајсторството во избирање на свежи производи.

Оцена
(20 оцени)

Што е минатото? Она што го паметиме или она на што сакаме да се сетиме, она што сме го доживеале или она што мислиме дека сме го преживеале.

Валерија на 31ви Декември е во својата куќа на море, по која како девојка постојано сонувала. Додека сите нејзини другари летото го поминувале во близина на морето таа летата ги минувала патувајќи од едно место до друго, од куќата на татко ѝ до куќата на мајка ѝ или пак е кај нејзините баба и дедо, како да е некој предмет што нејзините родители неволно го влечкаат како последица на една нивна погрешна одлука, без да сфатат што значи тоа за едно дете.

Page 1 of 26

Авторски Права

Сите права врз содржините на веб страната се задржани од страна на издавачката куќа САКАМ КНИГИ. Ниту еден дел од содржините не смее да се презема без писмена согласност на Сакам Книги.

Контактирајте нѐ

Вашето мислење ни е важно!

Можете да ни пишете порака преку нашата контакт страна . Со оглед на големиот број мејлови кои ги добиваме секој ден, се извинуваме ако не успееме да одговориме на сите.


contact@sakamknigi.mk
ivana@sakamknigi.mk

Тука Сме

сакам новости

Пријавете се доколку сакате да добивате новости за попусти и интересни настани!

Follow us on Twitter