Најнови статии

 • Совршената замена од Грир Хенрикс
  Совршената замена од Грир Хенрикс Совршената замена (или оригинал The wife between us) ми го привлече вниманието затоа што веднаш штом излезе од печат почна да се искачува на сите топ листи и не можев да не ја прочитам. Се сеќавам дека беше недела, па…
  Коментирај Повеќе
 • Еленор Олифант е океј - Гејл Ханимен
  Еленор Олифант е океј - Гејл Ханимен Оваа книга годинава беше на едно од првите три места на сите можни позначајни избори, награди, листи на најпродавани книги. Слушнав дека правата за филм веднаш ги лапнала брилијантната Рис Витерспун која очигледно си има зададено цел во изминатите неколку…
  Коментирај Повеќе
 • Го имам твојот број - Софи Кинсела
  Го имам твојот број - Софи Кинсела Тие што ме знаат уште од основањето на sakamknigi.mk знаат дека Кинсела отсекогаш беше (и остана) една од моите најомилени авторки. Ретките се таквите како неа што знаат да ме изнасмеат до солзи и да направат да се почувствувам убаво,…
  Коментирај Повеќе
Мартина Јанеска

Мартина Јанеска

Ова се приказни раскажани од жени. Но, не се и приказни за задоволни жени. Тоа е нешто што авторката, Румена Бужаровска, го нагласува при опишувањето на оваа книга. Овие жени живеат навидум исполнети животи со своите сопрузи, деца, родители. Сепак тоа е само нешто во кое тие сакаат да веруваат.

Реалноста е сосема спротивна.

Низ нивното раскажување во овие раскази тие прикажуваат една слика која ни е многу позната на сите.

Перверзен

„Првото правилно на кинки (перверзен) клуб, очигледно, е дека не смее да се зборува за тој клуб. Постојат и други правила, кои се вртат околу почит и согласност - претпоставувам, основни добри манири. Не соблекуваш луѓе голи и ги камшикуваш ако тие не сакаат да го направиш тоа. Го почитуваш редот. Играш фино.“

Една од најновите книги на новата линија на Harper Collins, Mischief, е приказна за напорите на Рози, љубопитна девојка која работи во фирма за маркетинг, а еден судбоносен ден е вовлечена во авантура со мистериозниот странец, Димитри. Одите по ред. Играте фино. Спроти зградата во која работи се наоѓа мистериозен објект, за кој таа и нејзиниот колега, Антон, постојано зборуваат и нафрлаат шпекулации за тоа што би можел да биде - од собиралиште на наркомани до клуб за проституција.

“When I see your face, there’s not a thing that I would change, ‘couse girl you’re amazing just the way you are…”

Песната свиреше на радиото, а тој нежно и ги шепотеше истите зборови на увото. Се чувстуваше како да е во рајот. Тој полека се наведна и лесно ја ги спушти неговите усни на нејзините. Таа го прифати бакнежот и гладно го голташе со секој здив. Неговиот јазик го побара нејзиниот и полека се споија станувајќи едно. Знаеше што ќе се случи и воздивна..... Но, во тој момент сѐ заврши. Сонот исчезна. Фантазијата ја снема. А, со неа замина и тој што ја сакаше. Тhe perfection….. Ах, како посакуваше да го има покрај себе. Навистина да ја бакнува совршено, да ја допира совршено. За секоја нејзина вдлабнатина тој да има испакнатина и таа за него исто така.

Пеколот - Данте Алигиери

"И родот зол на Адам така гонет
Се фрла в чамец, сам на даден знак."

Најмаестралното дело на ренесансата и едно најмаестралните книжевни дела во литературната историја е просто кажано "Божествената комедија". Таа ја претставува потрагата на секој човек по разбирање и совршенство во својот живот, кое Данте го поистоветува со саканата Беатриче.

Пеколот е само почетокот на овој маестрално дело и симболично го претставува соочувањето на Данте со неговиот грев, односно неговата заблуда.

"На средина од мојот живот земен/вистинскиот го изгубив јас пат..."

Декамерон - Бокачо

"Што би можеле да кажеме, ако не тоа, дека и во сиромашните колиби небото понекогаш испраќа возвишени духови, како што и во кралските дворови понекогаш се раѓаат такви што заслужуваат поскоро да чуваат свињи отколку да владеат!"

Во овој цитат можеме да ја забележиме основната на идеја на ова ренесансно дело. Дека не е важна твојата припадност, туку твојот ум и карактер.

Тоа Бокачо успева да го прикаже низ 100те новели од кои се состои ова дело. Тој покажува дека и кралевите и свештениците можат да бидат измамени, дека всушност пред очите на Бога сите сме исти.

Page 1 of 6

Авторски Права

Сите права врз содржините на веб страната се задржани од страна на издавачката куќа САКАМ КНИГИ. Ниту еден дел од содржините не смее да се презема без писмена согласност на Сакам Книги.

Контактирајте нѐ

Вашето мислење ни е важно!

Можете да ни пишете порака преку нашата контакт страна . Со оглед на големиот број мејлови кои ги добиваме секој ден, се извинуваме ако не успееме да одговориме на сите.


contact@sakamknigi.mk
ivana@sakamknigi.mk

Тука Сме

сакам новости

Пријавете се доколку сакате да добивате новости за попусти и интересни настани!

Follow us on Twitter